Posna slavska trpeza: Najlepša glavna jela, salate i dezert za Nikoljdan!
Posna slavska trpeza za Svetog Nikolu uvek je bogata, prema mogućnostima domaćinstva. Običaj je da domaćin nabavlja ribu, a da domaćice pripremaju ostalu hranu. Posna slavska trpeza je uvek veći izazov od mrsne. Obično se pripremaju klasici, pečena riba i prebranac,
Šef sa zavidnim iskustvom, Slobodan Antonić, otišao je korak dalje i predložio posna jela na malo drugačiji način. Njegovi favoriti su mafin pita i pastrmka sa koricom od oraha. jer imaju savršenu kombinaciju ukusa, u isto vreme su i hrskavi i sočni.
Mafin pita sa kupusom
Potrebno je:
Potrebno je: 250 g kora od heljde, 500 g kiselog kupusa, veći praziluk, 200 g oraha, 2 dl kisele vode, 5 kašika maslinovog ulja, kesica praška za pecivo, biber, beli luk u prahu
Priprema:
Kore isitnite rukom, pa ih ostavite u činiji da se osuše. Kupus operite i sitno iseckajte u secku, pa ga na maslinovom ulju dobro izdinstajte sa prazilukom. Dodajte začine i seckane orahe, promešajte, pa dodajte i osušene kore. Sipajte kiselu vodu, prašak za pecivo, dobro sjedinite, pa po tri kašike smese sipajte u kalupe za mafine koje ste dobro podmazali. Mafin pitu pecite pola sata na 200 stepeni.
Pastrmka u korici od oraha
Potrebno je:
1 kg fileta pastrmki, 1 kg mlevenih oraha, 2 kašike sirćeta, 3 čena belog luka, so, ulje, 1 kg graška za pire, brašno
Priprema:
Filete pastrmke dobro prosušite ubrusom, začinite solju, biberom i belim lukom, pa ih sa obe strane uvaljajte u brašno i orahe i lagano urolajte. Pecite ribu na plitkom ulju po nekoliko minuta sa svih strana. Grašak skuvajte, začinite po ukusu, pa štapnim mikserom napravite pire. Grilovanu pastrmku servirajte na pireu i pospite orasima.
Salata sa tunjevinom i pečenim paprikama
Potrebno je:
2 veće konzerve tunjevine, 150 g mariniranih šampinjona, 3 kuvane šargarepe, 200 g kiselih krastavčića, 3 fileta pečene paprike, 200 g posnog majoneza, mleveni biber, so
Priprema:
Šargarepu sitno iseckajte, kao i kisele krastavčiće, papriku i šampinjone. Tunjevinu ocedite od viška masnoće, pa pomešajte sa povrćem. Začinite po ukusu, dodajte posni majonez i još jednom sve lagano promešajte. Dobro ohladite u frižideru pre serviranja.
Posna Švarcvald torta
Potrebno je:
Za kore: 300 g šećera, 4 dl vode, 8 kašika brašna, 4 kašike kakaoa, 2 kašike posnog kakaoa, 4 kašike ulja, 3 kašike džema, 2 kašičice sode bikarbone; Za fil: 600 g višanja, 300 g šećera, 1 dl vode, 300 g posnog šlaga, 100 g bele posne čokolade
Priprema:
U vodi otopite šećer, pa dodajte ulje, brašno pomešano sa sodom bikarbonom, kakao i džem. Dobro sjedinite i podelite testo na tri dela. Kore pecite na 180 stepeni po 20 minuta svaku. Za fil prokuvajte višnje sa šećerom i vodom. Na prvu koru poređajte skuvane i oceđene višnje, a nekoliko višanja odvojite za ukrašavanje. Umutite posni šlag s vodom, pa u trećinu dodajte čašu ohlađenog soka od kuvanih višanja. Time premažite višnje, pa pokrijte drugom korom. Nanesite na koru šlag, pokrijte trećom korom i celu tortu premažite ostatkom šlaga. Ukrasite s nekoliko višanja i rendanom posnom čokoladom.
Redakcija NišTV/Blicžena



